Evde Kendi Bahçesini Yapmak İsteyenler İçin Öneriler: İlkbaharda Ne Ekilir?
Evde Kendi Bahçesini Yapmak İsteyenler İçin Öneriler: İlkbaharda Ne Ekilir?
Havaların güzelleşmeye başladığı ilkbahar ayları bahçe sahipleri ya da evde kendi bahçesini yaratmak isteyenler için harekete geçme zamanı. Oldukça dinlendirici bir hobi olan çiçek bakımı ile yakından ilgilenen herkes için ısınan havalar ellerin toprakla buluşması anlamına geliyor. Saksı çiçekleri ya da açık havada yetişecek bahçe bitkileri bu aşamada ilk seçenekler arasında yer alıyor. Soğuk havalarda kendini korumaya alan tüm bitkiler için de ilkbahar günleri, yenilenmenin ve bakım rutinini değiştirmenin zamanı. Peki, bu yaz evinizde kendi bahçenizi yapmak için ilkbaharda neler ekebilirsiniz? Çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler ve meyvelerden ilkbaharda yetişmeye uygun olanları hangileri? Gelin, konuyu ayrıntılarıyla inceleyelim.
Mevsim Geçişleri Bitki Bakımına Nasıl Etki Ediyor?
İlkbahar bitkilerinin neler olduğuna bakmadan önce genel olarak bitki bakımında mevsim geçişlerinin etkilerine bir göz atalım. İlk olarak bilinmesi gereken tüm bitkilerin kendilerine özel bir bakım rutini aradıkları. Bazı bitkiler soğuk havalarda ve az güneşli ortamlarda daha fazla gelişim gösteriyor. Bazıları ise tam tersine bolca güneş ışığı ve sıcak hava arıyor. Bu nedenle sebze, meyve ya da çiçek fark etmeksizin tüm bitkileri doğru mevsimde ve doğru zaman aralıklarında ekmek gerekiyor. Örneğin çiçekli bitkiler için ilkbahar oldukça uygun bir mevsim. Genellikle sıcak havayı ve ışığı seven çiçekli bitkileri ilkbahar aylarında ekerek en etkili sonucu elde etmek mümkün. Ayrıca yaz meyveleri için de ilkbahar döneminde harekete geçmek önemli. Kısacası yetiştirdiğiniz bitkilerden verim almak istiyorsanız mevsim geçişlerinde doğru kararlar vermeniz önem taşıyor.
İlkbaharın Meyve ve Sebzeleri Neler?
Havaların ısınmaya başladığı ve doğanın uyandığı ilkbahar döneminde özellikle meyve ve sebze yetiştirmek için çok fazla seçenek bulunuyor. Sebze ve meyve tohumlarının yetiştirilmesinin yanında bu dönemde fidanlar dikmek de son derece etkili sonuçlar veriyor. Turp, ıspanak, çilek, lahana, marul, maydanoz, salatalık ve pancar bu dönemde ekilebilecek sebze ve meyveler arasında yer alıyor. Bütün bu bitkileri evde saksılarda olduğu gibi hobi bahçelerinde ya da evlerin müstakil bahçelerinde de yetiştirmek mümkün. Kaliteli bir toprak ve doğru müdahaleler ile kendi sebze meyvelerinizi yetiştirmeniz işte bu kadar kolay!
Hangi Çiçekler İlkbahar Özelliklerine Uyum Sağlıyor?
Meyve ve sebze tohumlarının yanı sıra ilkbaharda yeşil ve çiçekli bitkilerin tohumları da harekete geçiyor. Bol güneş ışığı isteyen yaz bitkileri ilkbaharda ekilmek için oldukça uygun. Ayrıca kış boyunca tohumu ya da soğanı dinlendirilen bitkilerin de Mart ayından itibaren ekilmesi ve yetiştirilmesi çiçek tutkunlarına en iyi sonucu sağlıyor. Bu aşamada telgraf çiçeği, pervane, sardunya gibi çiçekli bitkiler yazdan hemen önce ekilmek ve yetiştirilmeye başlanmak için uygun seçenekler. Ayrıca lale ve sümbül gibi soğanlı bitkiler de bu dönemde açık havada yetiştirilebilecek seçenekler arasında yer alıyor. Bahçesinden kopardığı sebzeyi yemek isteyenler için olduğu gibi kendi çiçek bahçesini yaratmak isteyenler için de ilkbahar son derece etkili alternatifler yaratıyor.
Nisan Ayından İtibaren Ekmeye Başlayabileceğiniz Sebzeler
· Turp
· Soğan
· Maydanoz
· Biber
· Salatalık
· Domates
· Havuç
· Fasulye
İlkbaharda Ekebileceğiniz Meyveler
· Çilek
· Erik
· Avakado
· Vişne
· Kiraz
Hangi Sebzelere Hangi Bakımı Uygulamak Gerekiyor?
İlkbaharda hava koşulları benzerlik gösterse de yetiştirilecek meyve ve sebzelerin bakım rutinleri birbirinden ayrılabiliyor. Sulama sıklığı, toprak özelliği, güneş gereksinimi gibi konularda farklılaşan bitki bakımında ilkbahar sebzelerinin nasıl bakılması gerektiğine detaylı bakalım!
Turp
Bir kök sebze olan turp, ilkbahar aylarında yetiştirilmek için en uygun seçeneklerden biri. Turpların pek çok çeşidi büyürken aşırı güneş ışığına gereksinim duymuyor. Saksıda toprak kuruyana kadar bahçede ise yağmursuz günlerde ektiğiniz turpları sulamanız yeterli. Havalanmış ve bol mineralli bir toprak tercih etmekse turpların gelişimine büyük katkı sağlıyor.
Soğan
Soğan da bakımı oldukça kolay sebzelerden biri. Başlangıçta karanlık ve nemli ortamlarda filizlendirilmesi gereken soğan için doğrudan güneş almayan bir ortamı tercih etmekte fayda var. İyice kurumadan soğan toprağının sulanması tavsiye edilmiyor. İlkbaharın değişken havası soğan yetiştirmek için son derece uygun.
Maydanoz
Maydanoz da ilkbaharda ekilmek için en iyi seçimlerden biri. Tohumlu bir bitki olan maydanoz bolca su ve güneş ışığı istiyor. Bu nedenle evde saksı içinde yetiştirldiğinde maydanozu balkon ya da pencere kenarında tutmakta fayda var. Maksimum iki günde bir maydanozun sulanması gerekiyor.
Biber
Biber tohumları da tıpkı maydanoz tohumları gibi bol su ve ışıktan hoşlanıyor. Kaliteli bir toprak ve uygun hava koşullarında ilkbaharda ektiğiniz biber tohumlarını yaz aylarında lezzetli biberler olarak geri toplayacağınızdan emin olabilirsiniz.
Salatalık
Yapısı gereği bolca su içeren salatalık bitkisinin bakım rutini aslında çiçekli bitkilerin rutinine çok benziyor. Geniş bir saksıda havalandırılmış toprakta yetiştirilen salatalık bolca sulanmaya ve güneş görmeye gereksinim duyuyor. Anca salatalık filizlerinin doğrudan güneş ışığına maruz kalmak yerine aydınlıkta çok daha verimli büyüdüklerini söylemek mümkün.
İlkbahar Meyvelerinin Bakım Rutinleri Nasıl Olmalı?
Sebzeler gibi ilkbaharda ekilebilecek meyveler de özel bir bakıma gereksinim duyuyor. Öyle ki pek çok meyvenin sebzelerden çok daha fazla ilgi istediğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. Bununla birlikte meyveler genellikle bahçelerde yetiştirilmek için daha uygun. Bu nedenle bahçevanlık yetenekleri meyve yetiştirmede ciddi anlamda devreye giriyor. İlkbahar meyvelerinin bakım rutinlerine de kısaca bir göz atalım!
Çilek
İlkbahar aylarında akla ilk gelen meyve olan çilek yalnızca bahçe toprağında değil saksıda da yetiştirilebiliyor. Çimlenme aşamasında az ışık isteyen çilek filizlendikten sonra aydınlık ortamları seviyor. Bolca su isteyen çilek fidanlarını saksıda iki günde bir sulamak gerekiyor. Ayrıca dönem dönem toprağını havalandırmak da kısa sürede lezzetli çileklere erişmek için uygun yöntem.
Erik
Erik yalnızca bahçede geniş bir toprak alanında bakılabilecek bir meyve ağacı. Bununla birlikte ilkbaharda ekilmek için de son derece uygun bir bitki. Erik fidanını bahçenizin mümkünse açıklıkta kalan bir bölümüne ekebilirsiniz. İlkbahar aylarında iki-üç günde bir yaz aylarında ise her gün eriğe su vermek gerekiyor. Bir sonraki yaz ise meyvelerinizi toplamak için uygun olacaksınız.
Limon
Tabir-i caizse limon oldukça “nazlı” bir bitki. İlkbahar aylarında bakımına başlanabilecek limon ağacının her bir detayıyla yakından ilgilenmek gerekiyor. İlkbaharda birkaç günde bir yaz aylarında ise limonu her gün sulamakta fayda var. Ayrıca doğru toprak ve ilaçlama ile limon ağacından aynı yılın kış aylarında meyve almak mümkün olabiliyor. Bununla birlikte limon geniş saksılarda evde de yetiştirilebilen bir bitki.
Yorum Yap